Fordi virksomheter trenger en plan på:
• Hvorfor være i
• Hva de skal gjøre i
• Hvem skal de nå
• Motivasjon for å delta i
• Frihet under ansvar på
• Lytting og deltakelse med andre i
… sosiale medier.
Hva mener jeg med dette? Les videre så skal jeg forklare.
Hva bør en god strategi inneholde rent overordnet?
Bedrifter har etter hvert begynt å våkne for behovet for å være tilstede i sosiale medier. Hvordan deltar bedrifter i sosiale medier og hva er spillereglene her?
Jeg tror ikke bedrifter bør kaste seg ut i sosiale medier uten å forme en strategi for hvordan verktøyet skal brukes. Ansatte trenger føringer for hvordan bedriften skal fremstilles i sosiale medier. Det er andre spilleregler her enn i tradisjonelle kommunikasjonskanaler. Tankegangen for hvordan informasjon deles må endres. I sosiale medier er det en mer personlig tone og bedrifter blir mer transparente utad.
Hva ønsker bedriften å oppnå med å delta? Man bør forme et mål for deltakelsen. Et nedfelt mål vil hjelpe bedriften og ansatte som deltar å hele tiden tenke på hvorfor de gjør det. Hvorfor det er viktig for bedriften og hvilke motivasjoner bedriften har. Målet for sosiale medier bør oppfylle delmål til organisasjonens mål.
Skal man holde en uformell og personlig tone? Skal man spisse seg på enkelte medier eller skal man delta bredt? Hvor mye fra det interne bedriftslivet er man villig til å dele? Hvem kan tenkes å ønske å være følgere av bedriften i sosiale medier? (Hvem skal de nå) Hvem i bedriften skal delta på bedriftens vegne? Hvor mye ressurser skal vi bruke på dette? Dette og mange flere spørsmål bør stilles før man starter opp. En strategi vil hjelpe bedriften og ansatte som deltar å hele tiden tenke på hva de gjør i sosiale medier.
Når bedriften har bestemt seg for å bruke ressurser på deltakelse i sosiale medier så vil man jo ha behov for å måle hva dette gir tilbake. Hva oppnår vi? Får vi lojale følgere? Får de et rett inntrykk av oss? Vis i strategien hvordan man har tenkt å måle resultater opp mot målene. Å måle resultater er viktig for motivasjonen til ansatte og bedriften.
Hvor innovative ønsker bedriften å være? Sosiale medier og webteknologi er i stadig utvikling. Trender blant brukerne skifter fort. Informasjon kan spres over hele verden. Skal bedriften velge å ligge i teten og eksperimentere eller skal gå med forsiktige skritt? Det må være lov å prøve og feile før man får skapt sin rolle og sin profil. Tenk på hvor stor frihet man skal gi bedriften og ansatte i bruk av sosiale medier.
I tweeten under spør de egentlig følgerne sine om hva de syns om funksjonen før de tar det i bruk.
Hvordan løser vi det når deltakelsen i sosiale medier ikke går som planlagt? Hva om andre gir negativ omtale eller bruker sosiale medier til å spre misnøye om bedriften. Da er det viktig å ha kjøreregler for hvordan man kan minske konsekvenser. Mange bedrifter opplever også at responsen på deltakelse ikke blir som intensjonen. En strategi for deltakelse og respons er viktig. Lytt på klager og kritikk og vis at dere gjør det.
Takk for at du leste innlegget mitt. Delta med en kommentar. Jeg vil lytte til dine råd.
Hei Johan! Synes du har et godt innlegg om strategien. Spennende fagområde! Det må være interessant å ta i bruk sosiale medier i regi av å skulle representere et firma. Kombinasjonen av menneske og teknologi kan det ofte være vanskelig å forutsi utfallet av 🙂
Takk, ja er enig. Men jeg har tro på de forskjellige strategiene jeg har lest her og der. Er også overrasket over hvor mange ressurser det finnes for bedrift< -->SoMe ute på nettet. Det har blitt et stort fagfelt.
Mange gode poeng her.